Wat is biografiewerk?

In biografiewerk ga je onder professionele begeleiding van de biografisch coach aan het werk met je eigen levensloop, je biografie. Vanuit een biografisch perspectief kijken naar gebeurtenissen in je leven geeft houvast en richting. ‘Kijk eens naar dit leven. Wat is er gebeurd? Wie leeft dit leven? Ik! En wie ben ik dan?’ Vanuit het biografische perspectief zijn dit kernvragen.

'Het leven is als een spiegel. Wat jezelf uitzendt komt op je weg.
Door meester over jezelf te worden, word je tegelijk ook meester over je eigen lot, je karma.
'
Sonia Bos 

In je dagelijkse leven sta je niet iedere dag stil bij je levensloop. Toch zijn er momenten waarop behoefte ontstaat je te bezinnen en je antwoorden zoekt op vragen over je leven. Deze kunnen betrekking hebben op verschillende levensgebieden, bijvoorbeeld het vinden van balans in werk en relaties of je  gezin. Ouderschapscoaching is een onderdeel van biografiewerk, net als het omgaan met vitaliteit en gezondheid of de omgang met jezelf. In zulke situaties is biografische coaching een goede keuze. 

Hoe biografisch werken werkt

Er zijn vele manieren om vanuit het biografisch perspectief te werken: individueel, in groepen, in een persoonlijke of werkgerelateerde context. Het is gebruikelijk te beginnen met een kennismakingsgesprek. Daarin legt de coach de persoonlijke werkwijze uit en wordt de vraag van de cliënt onderzocht. Vaak komt in dit gesprek de eigenlijke vraag op tafel. In vervolggesprekken wordt onder meer gewerkt met herinneringen en beelden van levensverhaal.

'De laatste stap kan ook de eerste zijn.'
Jan Huinck

Ben je een coach en geïnteresseerd in biografisch werken? Neem contact op met de beroepsorganisatie

Of ben je op zoek naar een coach en wil je een kennismakingsgesprek? Bekijk hier de biografisch coaches bij jou in de buurt.